VISTA

Single Family House, Daejeon



이웃집들에 둘러싸여있는 대지의 조건으로. 이 집의 설계는 외부공간과의 관계보다는 양질의 내부공간을 구성하는 데 초점이 맞추어졌다. 다섯개의 단위 공간과 그 공간들을 이어주는 복도가 이 집을 구성하는 기본 얼개이다. 각 단위 공간들은 그 사용 성격에 따라 다른 공간과 통합되기도하고 분리되기도 한다. 문과 창들을 이용해서 단위공간들의 구분을 약하게 할 수도 있다. 한 공간은 미서기 장지문을 열어 이웃공간과 하나의 공간을 이루기도 하고, 그 너머 외부로 확장되는 조망을 가질 수도 있다. 이층에서는 각 단위공간들이 독립된 지붕을 가지며 천창과 고측창으로 자연광을 받을 수 있다. 일층과 이층을 연결하는 계단공간은 수직적으로 확장되는 하나의 단위공간이다. 가족 구성원들이 집안의 단부에 위치한 실들에서 나와 서로 만나게되는 이 보이드 공간은 집안의 '작은 광장'과 같다.       




위치: 대전광역시 유성구
용도 : 단독주택
건축주: 개인
설계협력: 건축사사무소 아키현, 은구조기술사사무소, 한길이엔지
면적: 197.71㎡
마감재: STO 외단열시스템, 칼라강판




Surrounded by neighboring houses, the conceptual framework of this project is mainly focused on structuring quality inner space by considering this house as an aggregate of unit spaces. 5 units paces and a connecting corridor configure the principal plan of this house. Each unit space can be separated from or merged with other unit spaces depending on its functional use. Distinctions between unit spaces can be blurred by means of doors and windows. One space can be expanded by opening(semi-transparent) sliding doors and interior windows which extend the view towards the outside. Upstairs, each unit space has their own roof of skylights and clerestories to introduce natural light into the house. Ground and first floor are connected by avoid space; a unit space which is vertically expanded. This void is the ‘central plaza’ of the house where family members come to meet each other from their respective rooms at the end of the corridors, experiencing a private ‘vista’ as they walk along.




copyright © 2018 ATELIER MONUMENTA